Nog niet gekend
Club onderhoudsmanagers
Collega's onder mekaar
Introductie
De "Club Onderhoudsmanagers" verenigt onderhoudsmanagers en onderhoudsverantwoordelijken van middelgrote en grote bedrijven waarbij op een flexibele manier voordrachten, discussies, recente evoluties en problemen van onderhoudsmanagement worden behandeld.
Omschrijving
Tijdens de bijeenkomsten wordt er telkens een spreker uitgenodigd die een thema zal toelichten. Die thema's kunnen zowel van technische aard zijn of gebaseerd zijn op managementvaardigheden. Ze zijn steeds lerend en informatief met aandacht voor netwerking.
Het initiatief staat onder toezicht van een stuurgroep die o.a. instaat voor de thema's.
Het geheel wordt steeds gebracht in een aangenaam kader.
Aansluitend op de presentatie is er telkens een walking dinner voorzien: een uitstekende gelegenheid om uw netwerk verder uit te bouwen.
Stuurgroep
- Bart Desmet, Principal Consultant Stork AMT
- Dries Vanmeenen, Maintenance Manager Unilin Industries
- Guy Feys, Maintenance Manager Vandewiele NV
- Hendrik Lefebvre, Technical trainer SBM en Syntra West
- Jan Sinnaeve, Group Technical Service & HSE La Lorraine Bakery Group
- Marc Arickx, Senior Project Engineer, Mitsubishi Chemical Advanced Materials NV
- Marino Vandooren, Technical manager en preventieadviseur Ysco NV
- Marino Waem, Maintenance & Reliability Manager Benelux Nippon Gases Belgium NV
- Charlotte Lammertyn, coördinator SBM
- Philippe Herman, coördinator SBM
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Deze club richt zich naar onderhoudsmanagers die via ervaringsuitwisseling het onderhoudsgebeuren binnen het bedrijf continu willen verbeteren.
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
Bijeenkomst 1: Safety Behavior: Veiligheidsgedrag, het menselijk aspect van veiligheid
(Maandag 13 november 2023 van 18.30 tot 21.30 uur)
Iedereen onder ons wil natuurlijk dat er nooit arbeidsongevallen gebeuren, en zelfs dat er nooit
iemand gekwetst moet geraken tijdens het werk.
Toch stellen we vast dat er in de praktijk soms iets misgaat. Telkens we dan in detail gaan
analyseren blijkt dat er meerdere oorzaken zijn waarom toch iets kon gebeuren, maar ook dat
we al vele momenten gehad hebben waarop we iets konden gedaan hebben om het te voorkomen.
We weten allemaal dat we als lid van de hiërarchische lijn, als leidinggevende verantwoordelijk
zijn voor de veiligheid binnen de organisatie en natuurlijk de sleutel tot succes zijn wanneer we de veiligheidscultuur in ons bedrijf willen verbeteren.
De preventiediensten kunnen ons adviseren, maar uiteindelijk blijven wij als onderhoudsmanager, als lid van het management een zeer belangrijk schakel om gedragsveranderingen te realiseren en de juiste veiligheidsattitude aan te moedigen.
Gedrag, cultuur, attitude, … hoe begin je hier mee, hoe starten we dit op, hoe motiveren we de medewerkers en hoe houden we de focus, …
Een verhaal vanuit de praktijk over de lange weg naar nul ongevallen die ons als onderhoudsmanager aanbelangt.
Vanaf 18.30 uur: Uiteenzetting door Jan Sinnaeve, Group Technical Service & HSE La Lorraine Bakery Group
Vanaf 20.30 uur: Netwerking.
Bijeenkomst 2: Hoe omgaan met culturele diversiteit op de werkvloer
(Maandag 18 december 2023 van 18.30 tot 21.30 uur)
Het moet een uitdaging zijn om leiding te geven aan een divers samengesteld team. Diversiteit kan zeer verrijkend zijn, maar de realiteit leert ons ook dat verschillen tussen mensen ook meningsverschillen, interpretaties, misverstanden en soms wederzijdse vooroordelen met zich kunnen meebrengen, want de “onbevooroordeelde mens” bestaat nu eenmaal niet.
Hoe ga ik hier het best mee om als leidinggevende?
- Wat met medewerkers die het Nederlands niet goed machtig zijn of met elkaar vooral in de eigen taal communiceren op het werk?
- Hoe gaan we het best om met specifieke vragen en verwachtingen rond cultuur en religie: verlof voor bepaalde religieuze feesten, samenwerken met personen van het andere geslacht, langere vakantieperiodes voor familiebezoek in het land van origine, de vraag om te mogen bidden op het werk, de vastenperiode (ramadan) en het omgaan met religieuze voedingsvoorschriften, …?
- Medewerkers die wederzijds vooroordelen hebben omdat ze het moeilijk hebben met elkaars verschillen.
- Intergenerationele verschillen en eventuele misverstanden.
- Medewerkers die soms onterecht gediscrimineerd voelen omdat bepaalde afspraken en (interne) regels nu eenmaal voor iedereen gelden.
- …
Tijdens deze “interactieve workshop” gaan we samen op zoek naar een adequate manier om hier als professional mee om te gaan. Het managen van een divers samengestelde ploeg betekent soms grenzen verleggen, opdat elke medewerker zich minimaal gerespecteerd voelt in zijn of haar verschil. Maar anderzijds ook grenzen duidelijk stellen opdat we samen kunnen werken met wederzijds respect voor elkaar, en voor de interne regels en gemaakte werkafspraken.
Hoe communiceer ik dit het best aan mijn medewerkers en hoe zorg ik ervoor dat dit ook in de praktijk werkbaar is? Welke is de meerwaarde van het werken met een divers samengestelde ploeg en met welke mogelijke valkuilen moet ik rekening houden?
Vanaf 18.30 uur: Uiteenzetting door Houssein Boukhriss. Houssein is een Belg van Marokkaanse afkomst en al meer dan 40 jaar een ervaren trainer/ consultant op het vlak van diversiteitsmanagement en interculturele communicatie.
Vanaf 20.30 uur: Netwerking en walking dinner.
Bijeenkomst 3: Bedrijfsbezoek bij Vandewiele NV in het kader van innovatie, automatisatie en de drive om continu te verbeteren
(Maandag 18 maart 2024 van 18.30 tot 21.30 uur)
De West-Vlaamse machinebouwer bedenkt, bouwt en integreert innovatieve textielsystemen voor vloerkwaliteiten, huislinnen, modestoffen en technisch textiel, van garen tot eindproduct.
Bij Vandewiele is innovatie en ontwikkeling uitermate belangrijk.
Er wordt voortdurend geïnvesteerd in zowel de ontwikkeling van nieuwe producten, vernieuwende textielmachines als de ontwikkeling van nieuwe procestechnologie.
Innovatie en automatisering kan enkel mits de ondersteuning van een goed functionerende technische dienst. Deze bijeenkomst staat dan ook in het teken van die voortdurende wil om continu te verbeteren, te innoveren en te automatiseren.
Vanaf 18.30 uur: Uiteenzetting en rondleiding door Guy Feys, Maintenance Manager Vandewiele.
Vanaf 21.00 uur: Netwerking.
Bijeenkomst 4: Bedrijfsbezoek bij Mc Bride Ieper in het kader van innovatie, automatisatie en de drive om continu te verbeteren
(Maandag 22 april 2024 van 18.30 tot 21.30 uur)
Mc Bride is de toonaangevende Europese fabrikant en leverancier van Private Label en Contract Manufactured products voor de huishoudelijke en professionele schoonmaak- en hygiënemarkt.
Er worden producten voor de fabrikanten van toonaangevende merken geproduceerd, waarbij men gaat voortbouwen op expertise en innovatieve oplossingen. Er wordt gestreefd naar tevredenheid van zowel de consument als de klant. Mc Bride onderscheidt zich als een gedreven, innovatief bedrijf.
De voorbije periode was men bezig met een van de ingrijpendste projecten van de laatste 20 jaar qua automatisering, flow optimalisatie, industrie 4.0., toepassing RFID, gebruik van AGV’s, aanpassen van de organisatie, digitalisering van werkinstructies, opleiding, probleemmeldingen, en nog zo veel meer. Investeren in technologie en mensen kenmerken immers de bedrijfscultuur.
Dit alles kan enkel succesvol mits men kan beroep doen op een goed functionerende onderhoudsdienst.
Na de uiteenzetting gaan we in verschillende groepen naar de werkvloer waar we de verschillende productieprocessen bekijken met aandacht voor de onderhoudsactiviteiten om de processen onder controle te houden.
De Belgische maakindustrie heeft duidelijk nog een toekomst, een boeiend verhaal vanuit de praktijk.
Vanaf 18.30 uur: Uiteenzetting en rondleiding door Geert Devarrewaere, OPEX manager MC Bride Ieper.
Vanaf 21.00 uur: Netwerking.
GETUIGENIS
SBM is vertrouwd met ons machinepark en bood een maatopleiding aan.
Ook interessant voor jou
Wilt u graag een opleiding aanpassen op maat van uw bedrijf?
Doe uw aanvraag voor een opleiding op maat via onderstaand formulier en we nemen zo snel mogelijk contact op.
Marcia Vansever
Projectcoördinator
Een vraag over deze opleiding?
Wij zijn er voor u! Contacteer ons en wij helpen u met veel enthousiasme verder.
Stel uw vraag